Как да се възползваме от ползите на тиквата – тиквите (Cucurbita)

...
Как да се възползваме от ползите на тиквата – тиквите (Cucurbita)
Коментари Харесай

Как да се възползваме от ползите на тиквата – подходящи рецепти

Как да се възползваме от изгодите на тиквата – тиквите  ( Cucurbita ) са жанр плодови зеленчуци от семейство Тиквови. Тиквата се употребява постоянно в западния свят, като тиквата на британски език да вземем за пример е pumpkin , на италиански – zucca , на немски – kürbis , а на френски – citrouille .

Освен характерният си внимателен усет, тиквата е питателна и обвързвана с доста изгоди за здравето. Най-често ядем тиквите през зимата, когато те са в обилие. Сега ще разгледаме какви изгоди има тиквата за нашето здраве. А също по този начин ще разгледаме няколко подобаващи предписания с тиква . И по този начин, с какво е потребна тиквата и по какъв начин да се възползваме от изгодите на тиквата?

1. Високото наличие на антиоксиданти може да понижи риска от хронични болести

Свободните радикали са молекули, създадени от метаболитния развой на тялото ви. Макар и мощно нестабилни, те имат потребна роля, като унищожават нездравословните бактерии. Въпреки това, несъразмерното съществуване на свободни радикали в тялото ви основава положение, наречено оксидативен стрес, което е обвързвано с хронични болести, в това число сърдечни болести и рак.

Тиквите съдържат антиоксиданти, като алфа-каротин, бета-каротин и бета-криптоксантин. Те могат да обезвреждат свободните радикали, като ги стопират в увреждането на клетките ви. Проучвания демонстрират, че тези антиоксиданти защищават кожата от увреждане от слънцето и понижават риска от рак, очни болести и други положения.

2. Доста хранителна и изключително богата на витамин А

Тиквата има впечатляващ хранителен профил. Една чаша варена тиква (245 грама) съдържа:

  • Калории: 49
  • Мазнини: 0,2 грама
  • Протеин: 2 грама
  • Въглехидрати: 12 грама
  • Фибри: 3 грама
  • Витамин А: 245% от референтния дневен банкет (РДП)
  • Витамин С: 19% от РДП
  • Калий: 16% от РДП
  • Мед: 11% от РДП
  • Манган: 11% от РДП
  • Витамин В2: 11% от РДП
  • Витамин Е: 10% от РДП
  • Желязо: 8% от РДП
  • Малки количества магнезий, фосфор, цинк, фолат и няколко витамини от група В.
  • Освен че е цялостна с витамини и минерали, тиквата е и релативно нискокалорична, защото е формирана от 94% вода.

Също по този начин тиквата е с доста високо наличие на бета-каротин – каротеноид, който тялото ви трансформира във витамин А . Освен това може да се възползвате и от тиквените семки , които са доста хранителни и също имат голям брой изгоди за здравето.

Знаете ли, че тиквените семки са в ?

3. Доставя ви витамини, които могат да покачат вашия имунитет

Тиквата е заредена с хранителни субстанции, които могат да засилят имунната ви система . Първо, има високо наличие на бета-каротин, който тялото ви трансформира във витамин А . Проучванията демонстрират, че витамин А може да укрепи имунната ви система и да помогне в битката с инфекциите. И назад, хората с недостиг на витамин А могат да имат по-слаба имунна система.

Тиквата също по този начин е с високо наличие на витамин С, за който е потвърдено, че усилва производството на бели кръвни кафези. А те оказват помощ на имунните кафези да работят по-ефективно и да заздравява раните по-бързо. Освен двата витамина, тиквата е и добър източник на витамин Е , желязо и фолиева киселина – за всички от които е потвърдено, че оказват помощ и на имунната система.

4. Наличието на витамин А, лутеин и зеаксантин пази зрението ви

При множеството хора зрението понижава с възрастта. За благополучие, приемането на верните хранителни субстанции може да понижи риска от намаляването на зрение. Тиквата има обилие от хранителни субстанции, които са свързани със мощното зрение. И приемането на тиква под някаква форма ще подкрепи на вашето зрение, без значение от това, че тялото ви остарява.

Например наличието на бета-каротин в тиквите обезпечава на тялото ви нужния витамин А . Изследванията демонстрират, че дефицитът на витамин А е доста постоянно срещана причина за слепота. В разбор на 22 изследвания учените откриха, че хората с по-висок банкет на бета-каротин имат доста по-нисък риск от катаракта, постоянно срещана причина за слепота. Тиквата също е един от най-хубавите източници на лутеин и зеаксантин , две съединения, свързани с по-ниските опасности от обвързвана с възрастта недъгавост на макулата и катаракта.

Освен дотук посочените изгоди за здравето, да забележим с какво още е потребна тиквата:

  • Плътността на питателните субстанции и ниският брой калории могат да насърчат загубата на тегло
  • Съдържанието на антиоксиданти може да понижи риска от рак
  • Калият, витамин С и фибрите могат да бъдат от изгода за здравето на сърцето
  • Съдържа съединения, които предизвикват хубавичко кожа
  • Тиквата е необикновено лесна за прибавяне към вашата диета

Как да одобряваме и по какъв начин да сготвим тиква ?

Можем да одобряваме тиквата сурова, под формата на сок, сварена, печена, като крем чорба или като десерт и така нататък Ще разгледаме едни от най-удачните предписания:

Сок от тиква – по какъв начин да се възползваме от изгодите на тиквата

Тиквеният сок е чудесно средство за намаляване . Диуретик е и има слабително деяние, подкрепя извеждането на вода и сол от организма, освен това, без да провокира раздразнение на бъбречната тъкан. Съветът на диетолозите е сокът да се приема половин час преди хранене. А суровата тиква е много по-полезна от термично обработената такава.

За да създадем тиквен сок , измиваме и нарязваме тиквата на части. Обелваме кората и нарязваме на по-малки части, подобаващи за сокоизстисквачката. Слагаме деликатно едно по едно от частите тиква в машинката. Можем да комбинираме с моркови и клонче магданоз , за една витаминозна бомба за нашите очи.

А в случай че се чудите по какъв начин работи тиквата и тиквения сок на стомаха , то тогава ще кажем, че това е като мас за нашия корем. Органичните киселини ще подкрепят нашия черен дроб и жлъчката , а пектинът ще се погрижи за неприятния холестерол . Освен това сокът от тиква се предлага за цистит ! Но не би трябвало да прекаляваме с количеството, изключително при гастрит, захарен диабет, язва или самостоятелна нетърпимост.

Как се пече тиква с кора или без кора

Как се пече тиква във фурна – за най елементарно, можем да нарежем измитата тиква на дребни правоъгълни части (резенчета) със или без кората. Нареждаме ги в подобаваща тава и заливаме с малко вода. Печем във фурната за към 60 минути, до момента в който се зачерви. След като изпечената тиква се поохлади малко, заливаме или намазваме частите с пчелен мед. Можем да поръсим и със смлени орехи от горната страна. Да ви е сладко!

Как се готви тиква с мляко?

Печена тиква с чесън

Загряваме фурната до 200° C с вентилатор. Застиламе тавата с хартия за печене. Слагаме нарязаните части тиква и чесън в дълбока купа. Добавяме олио и подправяме със сол и черен пипер. Разбъркваме добре. Изсипваме всичко в тавата на един пласт. Печем за към 40 минути, като задачата е да получим тиква със златист и гальовен външен тип.

Как се вари тиква – по какъв начин да се възползваме от изгодите на тиквата

Варенето на тиква  в елементарна тенджера лишава към 25-30 минути. Може да сварим тиквата и в тенджера под налягане, като тук тя ще бъде подготвена за 5-7 минути след зашумяването. Не би трябвало да прекаляваме с количеството вода, тъй като има много вода в самата тиква. Също по този начин може да сварим обелената тиква и на пара, което се предлага от множеството експерти като способ. Варената тиква е доста подобаваща и за нашето бебе, под формата на пюре!

От към този момент сварената тиква може да приготвим рачел от тиква, варена тиква с прясно мляко или може просто да я поръсим с пудра захар или малко пчелен мед, да я овкусим с канела и орехови ядки. А водата от сварената тиква може да изпием за събаряне на напрежението и здрав сън .

Бюрек (бурек) от тиква

  • тиква  – 600 г бяла /почистена и обелена/
  • брашно  – 500 г
  • захар  – 100 г
  • бакпулвер  – 1 пакетче
  • масло  – 125 г
  • канела  – 1 ч.л.
  • пудра захар  – 5 – 6 с.л.

Настъргваме тиквата на ренде и я смесваме със захарта и канелата. От сместа, брашното и бакпулвера омесваме гъсто тесто, което разстиламе в намаслена тавичка, нарязваме на ромбове или квадрати и печем на 170 градуса до зачервяване. След това заливаме с разтопеното масло и продължаваме да печем, до момента в който поеме мазнината. Консумираме бюрека студен, посипан щедро с пудра захар.

Вижте над 1000 други предписания с тиква!

Как да създадем тиквеник – по какъв начин да се възползваме от изгодите на тиквата

  • тиква  – 1.5 кг
  • кори за баница  – 400 г
  • захар  – 250 г
  • вода  – 150 мл
  • орехи  – 150 г
  • разтопено масло  – 150 г
  • портокалова кора  – настъргана от 1 портокал
  • ванилия
  • канела

Слагаме настърганата тиква в тенджера заедно със захарта, водата, канелата, ванилията и настъргания портокал. Задушаваме тиквата за няколко минути и по-късно я изсипваме в цедилка, с цел да се отцеди добре. Не изхвърляме сока, а го отделяме на страна. Натрошаваме орехите и ги прибавяме към отцедената тиква.

Подреждаме баницата с тиква по нормалния метод. Намазваме две по две корите с масло и слагаме от плънката, а по-късно завиваме на руло. В тавичка, намазана с масло, слагаме първото руло по средата, като го омотаваме като серпантина. И продължаваме по този начин с другите рула, с цел да се получи огромна серпантина от всички рула.

Ако желаеме, можем и да направим тиквеника като наложена баница. Намазваме готовия  тиквеник  с масло и изпичаме до зачервяване на авансово загрята фурна на 180°C. Няколко минути преди края на изпичането, вадим тиквеника от фурната и го заливаме с изцедения сок. А по-късно го връщаме назад във фурната, с цел да се доизпече за още 5 минути. Сервираме този  апетитен тиквеник  леко охладен и посипан по избор с пудра захар. Вкусотия!

Как да съхраним морковите за зимата – потребни препоръки

Как да съхраним морковите за зимата – без значение дали отглеждате моркови в градината или ги купувате от локалния фермерски пазар или хранителен магазин, морковите са едни от най-здравословните и употребявани зеленчуци, които можем да ядем. От яхнии и супи до гарнитури, закуски и даже десерти, един или два моркова в хладилника могат да спасят деня.…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР